Naar aanleiding van haar 100-jarig bestaan diepte Harmonie KKJW uit Geel-Larum een unieke partituur op dat speciaal voor hen werd geschreven.



Samen met het mannenkoor Conamus en dirigent Jack Ooms, die de cantate van Raf Belmans bewerkte, blazen ze dit muzikaal erfgoed op 13 november letterlijk en figuurlijk nieuw leven in.
 
Een cantate over een dorp is in Vlaanderen vrij uniek. Raf Belmans (1920-1999), componist, orgelist en dichter, schreef er een over zijn geboortedorp.

Het muziekstuk dat werd neergepend in 1984 illustreert het leven in Larum in de jaren 1950 en 1960: soms waan je je op een Vlaams zangfeest, dan weer in een processie of een begrafenis. Boeren zaaien het veld in of vieren de oogst. Het is kermis en de kerkklokken roepen de inwoners naar het plein.

Jack Ooms kreeg in 2008 voor de eerste maal de originele partijen van de cantate overhandigd. Hij beschikte over handgeschreven teksten van de koorliederen met daarbij een bijna onleesbare partituur voor harmonieorkest. Niet verwonderlijk dat zijn voorgangers-dirigenten of andere musici niet de moed hadden om deze partituur maat per maat, noot per noot, woord voor woord te ontcijferen en herbewerken voor een modern harmonieorkest.

Door de intense speurtocht naar de bedoelingen van Raf Belmans , neergeschreven op grote vellen muziekpartituur, leerde Jack een mens kennen met zeer vele emoties, beminnelijkheid en dorpsgevoelens. “In de muziek leer je soms de ‘echte’ mens kennen,” weet hij te vertellen.
 
Erfgoedcel k.ERF is blij dat meer dan 30 jaar later dit stukje erfgoed ontsloten wordt. “Muzikaal erfgoed is zowel de muziek, de partituren, de instrumenten, de opnames en zelfs de specifieke akoestiek van bijvoorbeeld een concertzaal die we als gemeenschap willen doorgeven aan de volgende generaties,” zegt Nelle De Beuckeleer, erfgoedcoördinator bij k.ERF.

“Wat toondichter Raf Belmans ons heeft nagelaten, is een mooi voorbeeld van lokaal roerend en immaterieel erfgoed, waardevol om het te bewaren.” Zo komen we in het carnavalsliedje ‘Papillo’ tegen. Deze voetbalploeg werd door onderpastoor Meüs opgericht. Ze speelden hun match pas na het lof i.p.v. tijdens het lof zoals de concurrerende ploeg Larum Sport. Het plein lag aan de Vlinderstraat, vandaar de exotische naam ‘Papillo’. De cantate haalt heel wat Larumse dorpsverhalen muzikaal terug naar boven. De originele partituur van deze typisch Kempische cantate en een video opname van de opvoering zullen geschonken worden aan het stadsarchief van Geel.

De cantate wordt op zondag 13 november 2011 om 15 uur in première uitgevoerd in de Sint-Dimpnakerk in Geel door de Koninklijke Harmonie Katholieke Jonge Wacht en het mannenkoor Conamus o.l.v. Jack Ooms. Kaarten kosten 5 euro en zijn in voorverkoop te krijgen via CC De Werft (014 56 66 66 - info.dewerft@geel.be)